Välj ett gymnasium och utbildning som passar dig

Efter grundskolan står gymnasiet och väntar. För många kan valet av gymnasium och inriktning bli ett oroligt moment. Det kan kännas riskabelt att göra ett val om du inte vet med säkerhet vad du vill göra i framtiden. Samtidigt är det viktigt att du väljer med omsorg. Gymnasietiden ska vara motiverande och vill du senare studera vidare är det en fördel att ha gått rätt väg.

För dig med siktet högt inställt

Elever som vet att de med stor sannolikhet kommer att studera vidare efter gymnasiet har många alternativ att kika på. Du kan välja ett traditionellt gymnasium på din ort och en klassisk inriktning. Men det finns även andra upplägg som är mer anpassade för det kommande högskolelivet.

Vill du veta mer kan du kolla upp detta online genom att söka på gymnasieskolor som förbereder inför vidare studier.

Praktiska och kreativa alternativ

Allting behöver inte handla om teori och långa lektionstimmar i skolbänken. Är du mer praktiskt lagd finns andra vägar att gå. Du kan till exempel välja barn- och fritidslinjen där du bland annat får praktisera. Ett annat tips är estetiska utbildningar på gymnasienivå som passar för dig som tycker om att sjunga, dansa eller spela teater. Har du talang inom någon idrott finns det flera specialinriktade idrottsgymnasier i Sverige.